FOOD FOR THOUGHT
PREPACADEMY
WAT IS GEZOND ETEN?
ESTER HESEN MSC, SPORTDIËTIST
Behalve dat gezond eten erg lekker is, is het ook belangrijk voor je gezondheid. Gelukkig zijn steeds meer mensen bewust bezig met gezonde voeding en weet iedereen wel dat je die zak chips soms beter kunt inruilen voor een stuk fruit, maar waarom is dat eigenlijk zo?
Ik zet graag een aantal belangrijke voordelen van gezonde voeding voor je op een rijtje. Nog meer redenen om zo vaak mogelijk te kiezen voor gezond!

Gezond eten is eigenlijk een breed begrip waar de meningen nogal eens over verschillen. Groente en fruit zijn gezond, maar leef je alleen maar op sapjes, dan krijg je lang niet alle voedingsstoffen binnen en is dit dus niet de gezondste keuze.
In Nederland heeft de Gezondheidsraad de Schijf van Vijf opgesteld om op deze manier richtlijnen te geven over wat een gezond voedingspatroon inhoudt om zo de gezondheid te bevorderen. Samenvattend houdt dit in dat je ruim gebruik mag maken van groente, fruit, bonen en volkoren producten, regelmatig zuivel, vis, olie en noten binnen moet krijgen, niet te veel (rood) vlees moet eten en vooral water moet drinken.
Voor de meeste mensen is dit wel een bekend verhaal, maar wat levert het je nu op?

WAT LEVERT HET OP?
Wanneer je gezond eet, verlaag je de kans op het krijgen van verschillende ziekten, zoals hart- en vaatziekten of diabetes type 2. Vaak zijn dit gezondheidseffecten voor de lange termijn. Ook zijn er voordelen van gezonde voeding die je direct kunt merken. Het innemen van de juiste, maar ook voldoende voedingsstoffen zorgt er namelijk voor dat je lichaam genoeg energie heeft om bijvoorbeeld te kunnen sporten, voldoende bouwstoffen heeft om goed te herstellen en genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt om je immuunsysteem te ondersteunen.
WAT BETEKENT GEZOND ETEN?
EHM.. GOEIE VRAAG!
EEN GEZOND GEWICHT
MET GEZONDE VOEDING
Wanneer je gezond eet, niet te veel eet en regelmatig beweegt behoud je een gezond gewicht. Zoals we ook in andere artikelen benadrukken, is de energiebalans leidend bij het behoud van een gezond gewicht. Je zou dus kunnen denken dat je net zo goed 2500 calorieën aan hamburgers en frisdrank kan nemen als 2500 calorieën aan volkorenbrood, groente, fruit, kwark, aardappelen en noten.
Toch blijkt dat wat anders te zitten. Het verteren van voeding kost namelijk energie. Dit proces wordt ook wel het thermische effect van voeding genoemd (TEF). Uit onderzoek blijkt dat na het eten van een maaltijd bestaande uit bewerkte voedingsmiddelen het TEF lager is in vergelijking met een maaltijd bestaande uit onbewerkte voedingsmiddelen.
Daarnaast bevat een maaltijd met onbewerkte voeding vaak meer vezels, waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt waardoor de kans op overeten kleiner is.
GEZONDE VOEDING, GOED VOOR HET MILIEU!
Daarnaast zorgt gezonde voeding er niet alleen voor dat je jezelf beter voelt, ook is het eten van gezonde voeding beter voor het milieu. Vaak betekent gezond eten namelijk het eten van zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen. Ongezond voedsel wordt vaak gemaakt in fabrieken waar veel handelingen voor nodig zijn (bewerkte voeding). Dit kost veel energie en dat is niet zo goed voor het milieu. Daarnaast helpt het om seizoensgebonden en lokaal te eten. Door de reis die voeding moet afleggen te verkorten, verminder je de uitstoot van CO2 en dus verminder je de luchtvervuiling. Ook bij Prepperdeprep houden ze rekening met duurzaamheid. Zo kopen de chefs lokaal in en bereiden zij seizoensgebonden gerechten. Niet alleen lekker, gezond en snel, maar ook duurzaam dus!

TAKE HOME
TOO LONG DIDN'T READ.
Nu kun je dus niet alleen zeggen dat gezond eten belangrijk is, maar weet je ook verschillende redenen waarom het belangrijk is. De maaltijden van Prepperdeprep ondersteunen dan ook niet alleen je sportprestaties, maar ook je gezondheid. Vergelijk het maar eens met een kant-en-klaarmaaltijd van de supermarkt.
Vaak bevatten deze maaltijden niet de goede macro’s, weinig groente, is het een meer bewerkte maaltijd (om het langer houdbaar te maken) en worden er lang niet altijd lokale producten gebruikt.
